október 19, 2013

Ne vigyük túlzásba a vendégblogolást

Árthat a túl gyakori vendégblogolás

Legalábbis Matt Cutts legkorábbi beszámolójában arra a kérdésre, hogy “Hogyan vendégblogoljunk, hogy ne tűnjön egy fizetett linknek a bejegyzésben elhelyezett hivatkozás?” – a következőkre utal (angol nyelv):

Még a beszéd elején Matt Cutts az internetes SPAM bejelentésekre céloz, ami aggodalomra ad okot azoknak, akik a vendégblog bejegyzéseket kizárólag manipulatív jellegűen hozzák létre, jellemzően nagy mennyiségben és erősen ellentétben egy átlag bloggerhez képest.

Az esetek többségében a hasonló blogbejegyzések tartalma nem releváns a megadott címmel illetve túl nagy hangsúlyt kapnak a szöveges tartalomban beágyazott egzakt horgony szöveges hivatkozások.

Én személy szerint mindezt “iparosított blogolásnak” nevezném, amikor a blogbejegyzést nem a témában jártas szakember írja, hanem megrendelésre készül (India, Pakisztán, Fülöpszigetek …). Természetesen mindezt lehet azért profi szinten is csinálni, profi szint alatt első sorban a minőségre szeretnék utalni illetve arra, ha már link is elhelyezésre kerül, az ne legyen feltétlenül egy egzakt horgonyszöveg, elegendő a cikk alján szerzőt, forrást feltüntetni.

Mégis mire ügyeljünk?

Matt Cutts említést tesz olyan oldalakra, amelyek felajánlják a vendégblogolás lehetőségét saját oldalukon és mindezt nagy mennyiségben, nagy valószínűséggel extra bevétel elérése céljából, különösen ha linkelhelyezésről is van szó. Ugyanakkor a Google kereső könnyedén megállapíthatja, ha az adott blog és a tartalomban elhelyezett hivatkozás manipulatív jellegű, így a hivatkozásnak nem tulajdonít pozitív értéket vagy egyszerűen a hivatkozott oldal a következő Pingvin áldozata lehet (pl. túl magas lesz az egzakt horgonyszöveges hivatkozások száma, ami eltér egy természetes linkprofil megoszlástól).

És most félretéve a komolyságot, érdemes a komenteket is átolvasni YouTube oldalán.